№ 12 (192)

Останніми днями майже на всій території Україні температура повітря сягає понад + 30ºС. Зрозуміло, що за таких умов продуктивність праці істотно знижується, а ймовірність нещасних випадків зростає. Аби зменшити вплив підвищеної температури повітря на своїх працівників, роботодавцям необхідно організувати оптимальний режим праці та відпочинку, а також вжити певні заходи безпеки, щоб не допустити перегріву працівників у спекотні дні.

Іноді працівнику, який з певних причин працював у неробочий час, на практиці надається так званий «відгул», що не завжди відповідає вимогам законодавства про працю. Та й «правомірні відгули» мають бути підкріплені відповідними документами, які є різними залежно від конкретних обставин. Ознайомтеся з особливостями надання «відгулів» у різноманітних випадках та порядком їх документального оформлення.

Як ви вже дізналися з попередніх номерів «Консультанта Кадровика», відділ кадрів підприємства, установи, організації (далі — підприємство) крім виконання своїх безпосередніх обов’язків щодо ведення кадрового діловодства, може брати участь у тій чи іншій мірі й у вирішені інших різноманітних питань, пов’язаних з діяльністю підприємства. При цьому у зазначених випадках відділ кадрів може як взаємодіяти з іншими «вузькоспеціалізованими» структурними підрозділами, так і «брати на себе» деякі додаткові функції, що певною мірою є суміжними з кадровою справою на підприємстві. У цьому номері ми розглянемо ще одну таку можливу «додаткову» функцію, а саме організацію та проведення соціальної роботи на підприємстві.

Продовжуючи тему вирішення питань щодо правильного застосування назв посад і професій відповідно до Національного класифікатора України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» (далі — КП) у різних ситуаціях, у цьому номері ми розглянемо деякі випадки, які виникли під час добору підходящих назв професій і посад у сфері транспорту.

Від професійного вигорання не застрахований ніхто. Навіть найдосвідченіші, сильні духом та мотивовані фахівці іноді (як правило, по понеділках) просинаються з думкою, що вихідних для відпочинку знову не вистачило, сама лише згадка про майбутній робочий день напружує, колеги дратують. Наслідки ж професійного вигорання (а також емоційного, яке, зазвичай, супроводжує професійне) токсичні як для самого працівника, так і для всього підприємства. Дізнайтеся, як запобігти професійному вигоранню, як його розпізнати на первісних етапах та що робити, якщо воно все ж виникло у вас чи ваших підлеглих, аби процес відновлення тривав недовго і щоб цей синдром не поширився на весь колектив.

Багато ускладнень спричиняє застосування апострофа та м’якого знаку в українській мові. І хоча більшість проводить для себе аналогію з російською (твердий знак відповідає апострофу, а м’який використовується для пом’якшення), все одно є декілька нюансів, про які варто знати, щоб не припускатися помилок. Тим паче такі помилки впадають в очі в офіційно-ділових та рекламних матеріалах. Тож розглянемо усі нюанси вживання цих знаків в українській мові, які дадуть вам змогу уникнути помилок у письмі.

0