Коли підприємець звільняється від сплати ЄСВ за себе — ДФСУ

Фізособи — підприємці незалежно від обраної системи оподаткування звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого стаття 26 Закону № 1058, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу. Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску винятково за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування (частина четверта ст. 4 Закону про ЄСВ).

Фізособа — підприємець, яка набула статусу пенсіонера за віком або особи з інвалідністю та отримує відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу, звільняється від сплати за себе єдиного внеску з наступного місяця після набуття такого статусу, оскільки пропорційного розрахунку бази нарахування єдиного внеску для цієї категорії платників Законом про ЄСВ не передбачено. Місяць, у якому така особа набула право на пенсію за віком або статус особи з інвалідністю, належить до базового звітного періоду, за який сплачується єдиний внесок.

Тобто на зазначену фізособу — підприємця поширюється дія частини четвертої статті 4 Закону про ЄСВ і вона звільняється від сплати ЄСВ.

Якщо з 7 травня 2018 р. фізичній особі — підприємцю встановлено ознаку «ФО пенсіонер за віком», то єдиний внесок потрібно сплатити за період із січня до травня 2018 р. у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок (819,06 грн) за кожен місяць.

Крім цього, зазначені місяці потрібно буде відобразити в звіті за формою № Д5 (додаток 5 до Порядку № 435) за 2018 р. і подати такий звіт до 10 лютого 2019 р.

 

0