Як підприємці підтверджуватимуть страховий стаж за 1998–2017 роки

Починаючи з 1 січня 2018 р. до страхового стажу для визначення права на призначення пенсії включаються періоди провадження підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, а також фіксованого податку:

  • з 1 січня 1998 р. до 30 червня 2000 р. (включно) — за довідкою про реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності;
  • з 1 липня 2000 р. до 31 грудня 2017 р. (включно) — за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від сплаченого розміру (окрім випадків звільнення від сплати ЄСВ).

У зв’язку з тим, що у суб’єктів малого підприємництва відсутні записи у трудовій книжці щодо ведення такої діяльності, виникла необхідність внесення змін до постанови КМУ «Про затвердження Порядку підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній».

Тож Мінсоцполітики розробило проект змін до вказаної постанови КМУ.

Після його ухвалення періоди ведення підприємницької діяльності із застосуванням спрощеної системи оподаткування, в т. ч. із застосуванням фіксованого податку, з 1 січня 1998 р. до 30 червня 2000 р. будуть зараховуються до трудового стажу фізичних осіб — підприємців на підставі довідки про реєстрацію особи як суб’єкта підприємницької діяльності, а з 1 липня 2000 р. до 31 грудня 2017 р. за бажанням особи — за умови сплати страхових внесків (ЄСВ) незалежно від суми сплачених коштів.

 

0