Пільгова ставка ЄСВ для працівника з інвалідністю

Для підприємств, у яких працюють особи з інвалідністю, розмір ЄСВ становить 8,41 % суми нарахованої заробітної плати.

Підставою для застосування цього розміру ЄСВ є завірена копія довідки з акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (п. 8 розд. III Порядку № 449).

З огляду на це, Чернівецькі податківці у ІПК від 12.07.2018 р. № 3076/ІПК/25-01-13-06-09 зазначають, що ЄСВ у розмірі 8,41 % на заробітну плату працюючій особі з інвалідністю нараховується в період:

  • з дати встановлення групи інвалідності, але не раніше одержання роботодавцем завіреної копії довідки з акта огляду в МСЕК;
  • до дати скасування інвалідності на підставі рішення комісії.

До дати одержання завіреної копії зазначеної довідки та після дати скасування інвалідності, роботодавець нараховує ЄСВ у розмірі 22 %.

Однак, податківці не зазначили, що копія довідки з акта огляду МСЕК про встановлення групи інвалідності завіряється безпосередньо підприємством, установою або організацією де працює особа з інвалідністю (п. 8 розділу III Порядку № 449).

Тобто працівник має надати роботодавцю довідку з акта огляду медико-соціальною експертною комісією про встановлення групи інвалідності. Роботодавець повинен зробити копію цієї довідки, завірити її своєю печаткою та написом на зразок «З оригіналом вірно», проставити дату завірення та передати її до бухгалтерії. Така копія є достатньою підставою для застосування ставки нарахування ЄСВ в розмірі 8,41 %.

Нагадуємо, що починаючи із серпня, керуватимемося оновленими нормами Порядку № 435 і будемо використовувати оновлені форми звітності. Але в поточному місяці під час складання звітності з ЄСВ користуємося чинною редакцією.

0