Оподаткування компенсації поліцейським за лізинг і найм житла — ІПК

Податківці розглянули питання щодо порядку оподаткування грошової компенсації поліцейським частини лізингових платежів та компенсації за найм житла. Річ у тім, що керівники органів поліції мають право виплачувати компенсацію за оренду житла. Її розмір та порядок виплати визначено Порядком. Отримувати ці кошти можуть поліцейські, які не мають власного житла в населеному пункті, де проходять службу, і винаймають його на підставі договору житлового найму.

Грошову компенсацію виплачують щомісяця (у поточному місяці за попередній) у розмірі фактичних витрат, але не більше визначених указаним Порядком розмірів.

Нагадаємо: у статті 165 ПКУ законотворці прописали вичерпний перелік доходів, які не включають до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку. Компенсації за найм житла поліцейським там немає.

Своєю чергою, у п. 168.5 того ж Кодексу передбачено відшкодування утриманих cум ПДФО з грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних поліцейськими у зв’язку з виконанням обов’язків несення служби. Їх спрямовують винятково на виплату рівноцінної та повної компенсації втрат доходів цієї категорії громадян.

Як зазначають податківці, щомісячна грошова компенсація поліцейським за найм ними житла не пов’язана з виконанням обов’язків несення служби. Тож суму такої компенсації включають до їхнього загального місячного (річного) оподатковуваного доходу як інший дохід. А відповідно й оподатковують ПДФО і ВЗ на загальних підставах без урахування положень пункту 168.5 ПКУ.

Тобто податковий агент зобов’язаний утримувати ПДФО і ВЗ із суми відповідного доходу за його рахунок.

Постановою КМУ затверджено Порядок забезпечення Державною іпотечною установою поліцейських та осіб рядового і начальницького складу служби цивільного захисту житлом на умовах фінансового лізингу. Цей акт передбачає, зокрема, укладення договору про компенсацію частини лізингових платежів. Це тристоронній договір, який укладають між ДІУ, заявником та органом забезпечення житлом. У ньому визначають механізм компенсації частини лізингових платежів за рахунок коштів державного бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством. Розмір лізингових платежів, які сплачує лізингоодержувач, зменшують на суму компенсації частини лізингових платежів, яку перераховує на рахунок ДІУ орган забезпечення житлом. Виплачують таку компенсацію передусім у межах бюджетних призначень.

Згідно з підпунктом 165.1.1 ПКУ до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податків не включають суму компенсацій, які отримує платник податку з бюджетів згідно із законом. Її  ж звільняють від оподаткування  ВЗ.

З цього податківці роблять висновок, що та сума компенсації частини лізингових платежів, яка здійснюють за рахунок бюджетних коштів, належить до доходів, визначених у підпункті 165.1.1 ПКУ. Тобто не є об’єктом оподаткування ПДФО та ВЗ.

Постановою КМУ було затверджено Перелік видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок. І в ньому не передбачена сума грошової компенсації за найм житла, що виплачується поліцейським. Тобто ця сума є базою нарахування ЄСВ.

Оскільки суми компенсації частини лізингових платежів за рахунок бюджетних коштів, перераховують на рахунок Державної іпотечної установи, то сума таких компенсацій не є базою нарахування ЄСВ.

Про це йдеться в ІПК ГУ ДФС у Вінницькій області.

 

0