Для допуску до роботи будівельників-висотників необхідний дозвіл

Закон «Про охорону праці» встановлює обов’язок роботодавця отримати дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки. До робіт підвищеної небезпеки віднесені і висотні.

Процедура видання дозволів визначена постановою Кабміну від 26 жовтня 2011 р. № 1107.

Висотні роботи діляться на дві категорії:

  • роботи верхолазні — роботи, що виконуються безпосередньо з елементів конструкцій, обладнання або монтажних пристосувань, тимчасових драбин, трапів, робочих платформ підйомників і механізмів, у безопорному просторі на висоті п’яти метрів і більше від поверхні землі, перекриття або робочого настилу;
  • роботи на висоті — роботи, що виконуються на висоті 1,3 метра і більше від поверхні землі, перекриття або робочого настилу, в т. ч. із робочих платформ підйомників і механізмів, а також на відстані менше двох метрів від неогороджених перепадів на висоті 1,3 метра і більше.

Для допуску працівника до виконання верхолазних робіт роботодавцю необхідно отримати в територіальному органі Держпраці спеціальний дозвіл на виконання робіт підвищеної небезпеки. Для виконання робіт на висоту роботодавцю досить надати в місцевий територіальний орган Держпраці декларацію відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці.

Особливості отримання дозволу на виконання висотних робіт роз’яснені в листі Держпраці від 13 січня 2017 року № 393/1/12-ДП-17.

0