Звіт про зайнятість та працевлаштування осіб з інвалідністю — Держпраці

Нагадаємо, що частиною першою статті 19 Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» визначено, що для підприємств, установ і організацій, у т. ч. підприємств, організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, фізичних осіб, які використовують найману працю, установлюється норматив робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю у розмірі 4 % середньооблікової чисельності штатних працівників облікового складу за рік, а якщо працює від 8 до 25 осіб, — у кількості робочого місця.

Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників за рік роботи підприємства становить семеро осіб, підприємство не підпадає під зазначену норму Закону № 875.

Тому звітувати слід усім суб’єктам господарювання, де працює вісім і більше осіб (п. 1 Порядку подання підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами, що використовують найману працю, звітів про зайнятість і працевлаштування осіб з інвалідністю та інформації, необхідної для організації їх працевлаштування).

Строк подання форми № 10-ПІ (річна) «Звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів» — не пізніше 1 березня після звітного року.

Тому подавати (надсилати рекомендованим листом) Звіт потрібно щороку до 1 березня наступного після звітного періоду. Датою надходження Звіту вважають дату подання його роботодавцем до відділення Фонду соціального захисту населення. Якщо Звіт надсилають поштою — дата на поштовому штемпелі. В електронному вигляді Звіт не подають.

До рядка 01 записують середньооблікову кількість штатних працівників облікового складу за звітний рік. Працевлаштованих осіб з інвалідністю також включають для розрахунку цього показника.

В рядок 02 записують середньооблікову кількість штатних працівників за рік, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність (тобто осіб з інвалідністю, які працюють на підприємстві). Ці два показники визначають згідно з Інструкцією зі статистики кількості працівників. Пам’ятайте:

  • зовнішніх сумісників і працівників, які перебувають у відпустках у зв’язку з вагітністю та пологами або для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого законодавством або колективним договором, включаючи тих, хто усиновив дитину безпосередньо з пологового будинку, для обчислення середньооблікової кількості не враховують (пп. 2.6.1 і 3.2.2 Інструкції № 286);
  • штатних працівників, включаючи осіб з інвалідністю, які працюють на умовах неповного робочого часу (на 0,5, 0,25 ставки) до розрахунку включають як цілу одиницю.

У рядку 03 фіксують річний норматив із працевлаштування осіб з інвалідністю для підприємства (підприємця). Роботодавці з кількістю працівників від 8 до 25 осіб записують «1». А підприємства, де більше 25 осіб, множать інформацію з рядка 01 на 4 %. Результат округляється до цілого та записується в рядок 03.

Далі порівнюють показник рядка 02 і 03, тобто фактичну кількість працевлаштованих осіб з інвалідністю і норматив. Якщо значення рядка 03 більше рядка 02, то норму не виконано та необхідно самостійно обчислити та сплатити адміністративно-господарську санкцію.

Відповідно до пунктів 4, 5 статті 20 Закону № 875, адміністративно-господарські  санкції розраховуються та сплачуються роботодавцями самостійно до 15 квітня року, наступного за роком, у якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 цього Закону.

Порушення терміну сплати санкцій  тягне за собою нарахування пені, виходячи з 120 % річних облікової ставки НБУ, що була на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки за весь її строк (частина друга ст. 20 Закону № 875).

Для розрахунку штрафу потрібно знайти середньорічну заробітну плату (рядок 05). Для цього слід суму фонду оплати праці (яка фіксується в тисячах гривень у рядку 04 на підставі даних бухгалтерського обліку про нараховану заробітну плату працівників із рядка 01) поділити на значення рядка 01 і помножити на 1000 грн. Ті, у кого в рядку 01 вказано 15 осіб або більше, множать суму з рядка 05 на кількість не працевлаштованих осіб з інвалідністю (рядок 03 «–»  рядок 02) і вписують цю суму до рядка 06. Якщо середньооблікова чисельність штатних працівників облікового складу за рік менше 15, до рядка 06 записують половину значення рядка 05.

0