Звільнення за угодою сторін — судова практика

    Управління Держпраці у Кіровоградській області повідомляє, угода сторін як підстава припинення трудового договору існує вже майже півстоліття — з моменту прийняття КЗпП. Але, незважаючи на низку суттєвих переваг серед інших підстав для звільнення, зокрема за власним бажанням, працівники в деяких випадках побоюються звільнятися за угодою сторін.

    Тому що у пункті 8 постанови Пленуму Верховного Суду України ідеться про те, що анулювати домовленість про звільнення за угодою сторін можна лише за взаємної згоди про це власника або уповноваженого ним органу та працівника. Зважаючи на це, на практиці склалася законодавчо необґрунтована думка, що працівник не має права відкликати свою заяву про припинення трудового договору за угодою сторін. А в разі її відкликання і незгоди на це роботодавця припинення трудового договору все одно відбувалося за угодою сторін.

    Натомість ВСУ зазначив, що суд першої інстанції дійшов обґрунтованого висновку про те, що на момент подання заяви про звільнення за угодою сторін та видання відповідного наказу про звільнення у працівника не було волевиявлення на звільнення за угодою сторін.

    Отже, зазначеним рішенням ВСУ, яке, до речі, є остаточним, висловлено принципово нову правову позицію щодо анулювання домовленості про припинення договору за угодою сторін. Крім того, у судовому порядку закріплено право сторони на відкликання заяви про припинення трудового договору за угодою сторін. Тим самим усунено багаторічну дискримінацію щодо звільнення за угодою сторін порівняно зі звільненням за власним бажанням.

    І хоча постанови ВСУ не є складовою законодавства про працю, відповідно до статті 34 Закону № 2453-VI, частини другої статті 214, статті 3607 Цивільного процесуального кодексу України при виборі правової норми, що підлягає застосуванню до спірних правовідносин, суд зобов’язаний враховувати висновки ВСУ, викладені у рішеннях, які є обов’язковими і для всіх суб’єктів владних повноважень.

    Таким чином, у разі звернення працівника до суду, для якого постанова ВСУ, в якій сформульована відповідна правова позиція, є обов’язковою, результати розгляду такої справи будуть очевидними. Тому всім роботодавцям Держпраці радить мати на увазі зазначену постанову і в разі відкликання працівником заяви про звільнення за угодою сторін за цією підставою його не звільняти.

 

0