Зміна Типового положення про навчання і перевірки знань з питань охорони праці

    Працівники під час прийняття на роботу і в процесі роботи повинні проходити за рахунок роботодавця інструктаж, навчання з питань охорони праці, з надання першої медичної допомоги потерпілим від нещасних випадків і правил поведінки в разі виникнення аварії. Порядок проведення навчання та перевірки знань посадових осіб з питань охорони праці визначається на сьогодні Типовим положенням про порядок проведення навчання і перевірки знань з питань охорони праці.

    Мінсоцполітики напрацювало проект змін до вказаного Типового положення.

    Запропоновано:

  1. Поширити норми Типового положення на всіх роботодавців, у т. ч. на ФОП.
  2. Суб’єкт господарювання надаватиме Держпраці відомості про матеріально-технічне, кадрове, програмне, навчально-методичне та інформаційне забезпечення. Перелік суб’єктів господарювання, які подали декларацію, та відомості (у разі їх подання) оприлюднюватимуться на офіційному веб-сайті Держпраці.
  3. Навчання з питань охорони праці має проводитися у робочий час працівника.
  4. В разі залучення роботодавцем до роботи працівників інших підприємств, установ чи організацій, роботодавець зобов’язаний буде забезпечити проходження цими працівниками відповідного інструктажу з питань охорони праці.
  5. Результат перевірки знань з питань охорони праці оформлюється протоколом засідання комісії з перевірки знань з питань охорони праці, що зберігатиметься не менше п’яти років.
  6. Питання щодо необхідності видання посвідчень про перевірку знань з питань охорони праці роботодавцем іншим працівникам або необхідності працівникам мати їх із собою під час виконання трудових обов'язків вирішуватиметься роботодавцем.
  7. Роботодавець забезпечуватиме проведення перевірки знань із питань охорони праці працівників, безпосередньо зайнятих на роботах, зазначених у Переліку робіт з підвищеною небезпекою, не рідше разу на рік.

 

0