Жінки, які мають малолітніх дітей, мають право відмовитись від відряджень

    Чинне трудове законодавство України гарантує жінкам, які є вагітними або виховують дитину (дітей), право на безпечне материнство та покликане убезпечити їх від тиску з боку роботодавців та обмежень в реалізації цього права.

    Не допускається залучення до робіт у нічний час, до надурочних робіт і робіт у вихідні дні і направлення у відрядження вагітних жінок і жінок, що мають дітей віком до трьох років (ст. 176 КЗпП). Вік «до трьох років» — це період від дня народження дитини до дня, коли їй виповнюється 3 роки, включно.

    З наступного дня зазначена заборона не діє, і можна застосовувати норму ст. 177 КЗпП, проте, оформлюючи наказ (розпорядження) на відрядження жінки, роботодавець має враховувати, що жінки, які мають дітей віком від трьох до чотирнадцяти років або дітей з інвалідністю, не можуть залучатись до надурочних робіт або направлятись у відрядження без їхньої згоди.

    Відмова від службового відрядження жінкою, з мотивів наявності у неї дитини віком від 3 до 14 років або дитини-інваліда, не може кваліфікуватись роботодавцем, як порушення трудової дисципліни.

    За повідомленням Управління Держпраці у Хмельницькій області.

0