Збереження середнього заробітку в разі переведення

У листі від 21.11.2019 р. № 1707/0/206-19 Міністерство соціальної політики України роз’яснило порядок оплати праці в разі переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу. Це запитання часто ставлять на прямій лінії, але чомусь не вірять, що слід робити саме так. У листі повідомляється, що в такому разі протягом двох тижнів з дня переведення працівникові провадиться доплата до заробітної плати на новій роботі з таким розрахунком, щоб вона разом із заробітком на новій роботі дорівнювала середньому заробітку на попередній.

 

МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ

Лист

від 21.11.2019 р. № 1707/0/206-19

 

Згідно з частиною першою ст. 114 Кодексу законів про працю України (далі — КЗпП України) при переведенні працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу за працівником зберігається його попередній середній заробіток протягом двох тижнів з дня переведення.

Збереження середнього заробітку означає, що протягом двох тижнів з дня переведення працівникові провадиться доплата до заробітної плати на новій роботі з таким розрахунком, щоб вона разом із заробітком на новій роботі дорівнювала середньому заробітку на попередній роботі.

При цьому заробітна плата враховується із урахуванням усіх її складових, передбачених ст. 2 Закону України «Про оплату праці».

Отже, у випадку, коли в результаті вищезазначеного переведення працівника зменшується його заробіток, провадиться доплата до попереднього середнього заробітку протягом двох тижнів з дня переведення. Доплата провадиться з таким розрахунком, щоб разом із заробітною платою (з урахуванням її складових: тарифна ставка, доплати, надбавки, премія тощо) на новому робочому місці працівник одержував оплату врозмірі, не меншому середньої заробітної плати на попередній роботі.

Одночасно зазначаємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, за своєю природою вони мають інформаційний, роз'яснювальний та рекомендаційний характер і не повинні встановлювати нових правових норм.

0