Застосування рекомендацій КМУ щодо перенесення вихідних та робочих днів

Вихідний день —  день щотижневого відпочинку. При п'ятиденному робочому тижні працівникам надаються два вихідні дні на тиждень, а при шестиденному —  один вихідний день. Загальним вихідним днем є неділя. Законодавство про працю України розглядає різні варіанти визначення другого вихідного дня на підприємствах різного типу (статті 67, 68, 69 КЗпП України).

Неробочий день —  день, в який працівник не зобов'язаний працювати без попередньої згоди (домовленості) з керівництвом. До неробочих днів належать усі офіційні свята та вихідні дні (субота та неділя).

Гарантованими дня відпочинку в Україні є святкові дні:

1 січня —  Новий рік   

7 січня —  Різдво Христове

8 березня —  Міжнародний жіночий день

1 і 2 травня —  День міжнародної солідарності трудящих

9 травня —  День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги)

28 червня —  День Конституції України

24 серпня —  День незалежності України

14 жовтня — День захисника України.

До того ж,  робота не проводиться у в дні релігійних свят:

7 січня —  Різдво Христове

один день (неділя) —  Пасха (Великдень)

один день (неділя) —  Трійця.

У разі випадку, коли святковий або неробочий день збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого.

Крім цього, ст. 73 КЗпПУ передбачає перенесення вихідних та робочих дні у порядку і на умовах, установлених законодавством. Так з метою створення сприятливих умов для використання святкових та неробочих днів, а також раціонального використання робочого часу Кабінет Міністрів України не пізніше ніж за три місяці до таких днів може рекомендувати керівникам підприємств, установ та організацій перенести вихідні та робочі дні для працівників, яким встановлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями.

Роботодавець у разі застосування рекомендацій Кабінету Міністрів України не пізніше ніж за два місяці має видати наказ про перенесення вихідних та робочих днів на підприємстві, в установі або організації (стаття 67 КЗпП України).

Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням від 16.11.2016 р. № 850-р  з метою створення сприятливих умов для святкування 9 травня — Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (Дня перемоги) та 24 серпня — Дня незалежності України, а також забезпечення раціонального використання робочого часу рекомендував керівникам підприємств, установ та організацій (за винятком органів Пенсійного фонду України, Українського державного підприємства поштового зв’язку “Укрпошта”, Державної казначейської служби та банківських установ) перенести у 2017 році для працівників, яким установлено п’ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями, робочі дні з:

понеділка 8 травня — на суботу 13 травня;

п’ятниці 25 серпня — на суботу 19 серпня.

Спеціальний режим роботи банків та їх установ у зазначені дні визначає Національний банк.


За інформацією Прес-центру Управління Держпраці у Миколаївській областіі

0