Застосування пільгової ставки ЄСВ для осіб з інвалідністю — роз’яснює ДФС

ДФС проінформувала про зміни до Закону № 2464, унесені Законом України № 2148-VII, які набрали чинності з 1 січня 2018 р.

Про це йдеться в листі ДФС.

Зокрема зупинімося на двох новаціях:

1. Щодо відображення роботодавцями у 2018 р. у звітності з ЄСВ нарахувань ЄСВ на зарплату (дохід) особам з інвалідністю

Роботодавець нараховуватиме ЄСВ на зарплату осіб з інвалідністю за ставками, визначеними частиною 13 та частиною 14 статті 8 Закону № 2464 (8,41 %; 5,3 %; 5,5 %), а для визначення недоотриманої ПФУ суми коштів роботодавець має відобразити у звітності з ЄСВ такі нарахування в окремому розділі, розраховані за ставкою, визначеною частиною п’ятою ст. 8 Закону № 2464 (22 %).

Відображати такі суми у Звіті про суми нарахованої зарплати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб і суми нарахованого ЄСВ до органів доходів і зборів платник єдиного внеску буде зобов’язаний після приведення Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у відповідність до норм Закону № 2464.

2. Щодо розширення переліку платників ЄСВ

З 1 січня 2018 р. платниками єдиного внеску визначено членів фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах.

Якщо члени фермерського господарства одночасно є застрахованими особами та за них роботодавцями сплачується ЄСВ із суми нарахованої зарплати й/або суми винагороди фізичним особам за виконання робіт (надання послуг) за ЦПД, такі члени фермерського господарства не є платниками ЄСВ у розумінні пункту 51 частини першої статті 4 Закону № 2464.

До того ж зазначена норма не поширюється на членів фермерських господарств, які є фізичними особами — підприємцями, головами фермерських господарств як юридичних осіб так і фізичних осіб — підприємців зі статусом сімейного фермерського господарства.

0