Зарплата двірника навчального закладу, який заміщає сторожа — роз’яснює Держпраці

Держпраці роз’яснило, як має оплачуватися робота двірника навчального закладу, який заміщає сторожа на час відпустки: виконує вдень обов’язки двірника (повна ставка), а вночі чергує за сторожа (0,75 ставки).

Виконання працівником, крім своєї основної, іншої оплачуваної роботи на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або в громадянина (підприємця, приватної особи) за наймом вважається сумісництвом.

Із двірником, який має виконувати обов’язки сторожа у вільний від основної роботи час, слід укласти строковий трудовий договір. Тобто двірника приймають на посаду сторожа за сумісництвом, оскільки в нього є основне місце роботи.

Відповідно до вимог частини першої статті 1021 КЗпП, працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Водночас слід урахувати, що робота в нічний час оплачується в підвищеному розмірі, установлюваному генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час (частина перша ст. 108 КЗпП).

Відповідно до вимог пункту 94 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти працівникам установ освіти, які за графіком роботи працюють у нічний час, нараховується додаткова оплата в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час (у період із 22:00 до 6:00).

Крім того, під час нарахування заробітної плати слід зважати на вимоги:

  • статті 94 КЗпП, якою передбачено, що зарплата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку власник або вповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу;
  • статті 95 КЗпП щодо мінімальної заробітної плати;
  • статті 106 КЗпП щодо оплати праці в надурочний час;
  • статті 107 КЗпП щодо оплати праці у святкові та неробочі дні.

 

0