Запропоновано знизити розмір фінансових санкцій за порушення законодавства про працю

Верховна Рада України зареєструвала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання адміністративної відповідальності за порушення трудового законодавства» (№ 5711-1).

Метою цього законопроекту є приведення норм Кодексу законів про працю України та Кодексу України про адміністративні правопорушенняу відповідність до норм і принципів цих та інших профільних законодавчих актів, встановлення та посилення адміністративної відповідальності за недопущення до перевірки з питань додержання законодавства про працюта зайнятість населеннявиключно в Кодексі України про адміністративні правопорушення, зниження розміру фінансових санкцій до  розумного та ефективного рівня і, відповідно,зниження соціальної напруги в суспільстві.

Проектом пропонується:

  • у ст. 265 КЗпП: знизити розмір встановлених фінансових санкцій до розумного та ефективного рівня; визначити підстави і порядок застосування фінансових санкцій (накладання штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення); виключити норми щодо фінансових санкцій по відношенню до суб’єктів господарювання за недопущення до перевірки з питань додержання законодавства про працю (за винні умисні дії певних фізичних осіб); 
  • у Кодексі України про адміністративні правопорушення: шляхом внесення змін до ст. 1886 конкретизовано та підвищено адміністративну відповідальність за недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю та зайнятість населення, щодо якої дотримано всіх визначених законом вимог, та/або створення перешкод для проведення такої перевірки; шляхом внесення змін до ст. 2301 конкретизовано компетенцію центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю; шляхом внесення змін до ст. 219 визначено компетенцію виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ пронедопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю та зайнятість населення, а шляхом внесення змін до ст. 255 – складати протоколи про такі порушення за ч. 2 ст. 188КУпАП.  
0