Запропоновано збільшити розмір допомоги при народженні дитини

Парламент зареєстрував законопроект «Про внесення змін до Закону  України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми»  щодо розміру  допомоги при народженні  дитини та порядку її виплати  з метою  підвищення народжуваності в Україні» (№ 5709).

Законопроектом пропонується ст. 12 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» викласти в новій редакції, якою передбачається збільшення загального розміру допомоги при народженні дитини та принципів нарахування допомоги, з урахуванням зміни розміру прожиткового мінімуму протягом всього періоду здійснення виплат державної допомоги по народженню дитини.

Так, допомогу при народженні дитини пропонується нараховувати в розмірах прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років, та виплачувати виходячи з розміру прожиткового мінімуму встановленого на момент здійснення виплат допомоги.

Допомогу при народженні дитини пропонується надавати у такому розмірі:  на першу дитину – 52 розміри прожиткового мінімуму, на другу дитину – 70 розмірів прожиткового мінімуму, на третю та кожну наступну дитину – 120 розмірів прожиткового мінімуму, тобто,  це з врахуванням інфляційних процесів, а також при народжуванності третьої та наступної дитини закладена  економічна  складова, яка буде зміцнювати фінансовий стан родини.

Пропонується виплату допомоги здійснювати  одноразово: при народженні першої дитини – у розмірі 15 прожиткових мінімумів, при народженні другої дитини – у розмірі 25 прожиткових мінімумів, при народженні третьої та наступної дитини – у розмірі 40 прожиткових мінімумів.

Решту суми допомоги пропонується виплачувати протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Щомісячний розмір виплати допомоги не може бути меншим від розміру прожиткового мінімуму для дітей віком до шести років встановленого на момент здійснення виплат.

0