Запропоновано внести зміни до деяких законодавчих актів щодо забезпечення безпечних і здорових умов праці

Верховна Рада України зареєструвала проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення безпечних і здорових умов праці» (№ 4992).

Автори законопроекту нагадують, що ст. 43 Конституції України передбачено, що кожен має право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом.

У 2004 році Україна ратифікувала Конвенції Міжнародної організації праці № 81 1947 року «Про інспекцію праці в промисловості й торгівлі» та №129 1969 року «Про інспекцію праці в сільському господарстві» (далі - Конвенцій № 81 та № 129).

Законом України «Про міжнародні договори України» встановлено, що якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші норми, ніж ті, що передбачені законодавством України, застосовуються норми міжнародного договору. При цьому, статтею 19 зазначеного Закону встановлено, що чинні міжнародні договори України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства і застосовуються у порядку, передбаченому для норм національного законодавства.

Положеннями Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності» нехтуються наступні ключові принципи Конвенцій № 81 та № 129, а саме: право безперешкодно, в будь-яку годину доби проходити на будь-яке підприємство, яке підлягає інспекції; у разі інспекційного відвідування інспектори повідомляють про свою присутність роботодавця або його представника, якщо тільки не визнає, що таке повідомлення не зашкодить ефективності контролю; щодо абсолютної конфіденційності джерела будь-якої скарги, доведеної до відома інспекторів праці, на недоліки або порушення правових норм і утримуватися від повідомлення роботодавцю або його представнику про те, що інспекційне відвідування було проведене у зв’язку з отриманням такої скарги; інспектори праці уповноважені вживати заходів з метою усунення недоліків, виявлених на споруді, в обладнанні або методах роботи на підприємствах, а у разі безпосередньої загрози здоров’ю чи безпеці працівників – щодо вжиття заходів, які підлягають негайному виконанню; інспекції на підприємствах проводяться так часто і так ретельно, як це необхідно для забезпечення ефективного застосування відповідних норм.

З метою відновлення повноцінного державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про охорону та гігієну праці відповідно до вимог Міжнародної організації праці, і забезпечення доступу інспектора до робочого місця, законопроектом пропонується, зокрема, внести зміни до ч. 2 ст. 2 Закону України «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності», відповідно до яких дія цього Закону не поширюватиметься на відносини, що виникають під час здійснення заходів державного нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, охорону та гігієну праці, зайнятість населення.

0