Запропоновано посилити відповідальність роботодавців за невиплату заробітної плати

Верховна Рада України зареєструвала законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення пені у разі невиплати заробітної плати, стипендії, пенсії чи іншої встановленої законом виплати або її затримки».

Метою прийняття проекту Закону є забезпечення конституційних прав громадян України, соціального захисту працівників підприємств, пенсіонерів та студентів.

Законопроектом пропонується допускати звільнення особи від кримінальної відповідальності за діяння, передбачене частинами 1 та 2 ст. 175 КК України, виключно у випадку, якщо така особа до притягнення до кримінальної відповідальності повністю виплатить заробітну плату та а також сплатить у повному розмірі  пеню за період затримки виплати.

Розмір пені, що виплачується  громадянам у зв’язку з невиплатою або затримкою виплати встановлюється в розмірі 0,5 відсотка від неотриманої суми заборгованості за кожний день затримки виплати.

З метою системного підходу відповідні зміни пропонується внести до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про оплату праці» в частині порядку виплати заробітної плати із порушенням строків.

0