Запропоновано дозволити розділяти додаткову відпустку порівну між батьками

У Верховній Раді Укарїни зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо додаткової відпустки працівникам, які мають дітей» (3775).

Законопроектом запропоновано викласти ст. 19 Закону України «Про відпустки» в новій редакції, відповідно до якої працівнику, який має двоє або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда, або який усиновив дитину або взяв під опіку, або який виховує й утримує дитину сам (у тому числі й у разі тривалого перебування одного з батьків в лікувальному закладі), надаватиметься щорічно додаткова оплачувана відпустка тривалістю 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів (стаття 73 Кодексу законів про працю України).

За наявності декількох підстав для надання цієї відпустки її загальна тривалість не може перевищувати 17 календарних днів.

Зазначена у частині першій цієї статті відпустка надається понад щорічні відпустки, передбачені статтями 75 і 76 Кодексу законів про працю України, а також понад щорічні відпустки, встановлені іншими законами та нормативно-правовими актами, і переноситься на інший період або продовжується у порядку, визначеному статтею 80 Кодексу законів про працю України.

Зазначена відпустка може бути поділена за домовленістю між батьками (опікунами, усиновлювачами) на їх розсуд та використана одночасно чи в різні строки.

Отже законопроектом пропонується щоб вищезазначена норма про надання додаткової відпустки стосувалася працівника в цілому, як суб’єкта трудових відносин, тобто особи, яка перебуває в трудових  відносинах з роботодавцем, а не відносно чоловіка чи жінки, чи взагалі відносно подружжя правовідносини яких регулюються Сімейним кодексом. 

0