Записи про військову службу до трудової книжки працівника — Мінсоцполітики

До трудових книжок за місцем роботи вносяться окремим рядком із посиланням на дату, номер і найменування документів, зокрема, записи про час служби у складі Збройних Сил України та інших військах, де на тих, хто проходить службу, не поширюється законодавство про працю і державне соціальне страхування, із зазначенням дати призову (зарахування) і дати звільнення із служби (п. 2.19 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників). Такі записи вносяться до трудової книжки до занесення відомостей про роботу на підприємстві.

На це звертає увагу Мінсоцполітики у листі від 4 квітня 2018 р. № 156/0/22-18 та додає: період проходження військової служби не може підтверджуватися записами, занесеними до трудових книжок працівників. Документом для підтвердження проходження військової служби є військовий квиток.

Такий висновок підтверджує той факт, що працівнику, якого мобілізували або ж призивали на строкову військову службу, після демобілізації запис про проходження військової служби до трудової книжки не вносять.

Раніше Держпраці роз’яснила: запис до трудової книжки працівника про проходження військової служби вноситься до трудової книжки працівників, які прийняті на роботу після закінчення служби в Збройних силах України, на основі військового квитка.

Водночас фахівці Держпраці повідомили: запис до трудової книжки працівника про проходження військової служби за призовом під час мобілізації або на особливий період, який працює та має запис у трудовій книжці про прийняття на роботу, може не проводитися.

Однак такі висловлювання Держпраці не узгоджуються із вимогами Інструкції № 58.

 

0