За «самоволку» контрактників або строковиків штраф або гауптвахта

Тепер за самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем-контрактником (військовозобов’язаним і резервістом під час проходження зборів), а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на військову службу у разі призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу — штраф або арешт з утриманням на гауптвахті.

Главу 13-Б «Військові адміністративні правопорушення» Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі — КпАП) змінено Законом України від 16 березня 2017 р. № 1952-VIII. Зокрема, самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем строкової служби, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на службу у разі звільнення з частини, призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до трьох діб тягнуть за собою арешт з утриманням на гауптвахті на строк до п’яти діб (ч. 1 ст. 172-11 КпАП).

А самовільне залишення військової частини або місця служби військовослужбовцем (крім строкової військової служби), а також військовозобов’язаним та резервістом під час проходження зборів, а також нез’явлення його вчасно без поважних причин на військову службу у разі призначення або переведення, нез’явлення з відрядження, відпустки або з лікувального закладу тривалістю до десяти діб тягнуть за собою накладення штрафу від 70 до 145 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк до 7 діб (ч. 3 ст. 172-11 КпАП).

Діяння, передбачені частинами 1 або 3 цієї статті, вчинені в умовах особливого періоду, тягнуть за собою накладення штрафу від 145 до 285 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт з утриманням на гауптвахті на строк від 7 до 10 діб (ч. 4 ст. 172-11 КпАП).

0