За час, витрачений на допит, заплатять менше

Кабмін зменшив розмір грошової компенсації за час, витрачений на допит.

Особи, які викликаються до органів досудового розслідування, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, отримуватимуть меншу компенсацію.

Тепер розмір відшкодування за втрачений заробіток і відрив від звичайних занять буде прив’язаний не до мінімальної заробітної плати, а до прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

До прожиткового мінімуму буде прив’язаний і розмір винагороди спеціаліста, який надає допомогу в справі.

Крім того, установлено новий порядок розрахунку заробітної плати перекладача, якщо виконана робота не є його службовою обов’язковою. Так, розмір його винагороди становитиме:

  • за час усного перекладу — 15 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого на 1 січня календарного року;
  • за письмовий переклад у кількості 1860 друкованих знаків разом із пробілами — 10 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 1 січня календарного року.

Загальний розмір винагороди не може перевищувати трикратного розміру прожиткового мінімуму.

Кабмін вирішив також зафіксувати нормативну вартість експертогодини для визначення вартості проведення експертиз, які призначається в кримінальному провадженні та справах про адмінпорушення. Так нормативна ціна експертогодини становить 143 грн.

Також для визначення вартості експертизи буде врахований фактично витрачений час на її проведення, а у вартість біологічної експертизи включать вартість витрачених матеріалів і реактиви.

Зміни до Інструкції про порядок і розміри компенсації (відшкодування) витрат та виплати винагороди особам, що викликаються до органів досудового розслідування, прокуратури, суду або до органів, у провадженні яких перебувають справи про адміністративні правопорушення, та виплати державним спеціалізованим установам судової експертизи за виконання їх працівниками функцій експертів та спеціалістів внесені постановою Кабміну від 19 липня 2017 року № 542.

 

0