З нового року запроваджується національна система біометричної ідентифікації

Президент Петро Порошенко підписав Указ № 256/2017, за яким уведено у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Про посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України» від 10 липня 2017 р. Уряд зобов’язаний забезпечити початок функціонування з 1 січня 2018 р. національної системи біометричної верифікації та ідентифікації громадян України, іноземців та осіб без громадянства, вирішивши питання необхідного ресурсного забезпечення фіксації біометричних даних іноземців, у т. ч. громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства під час прикордонного контролю в пунктах пропуску через державний кордон України та у контрольних пунктах в’їзду-виїзду.

Зі слів Президента, передбачається, що починаючи з 1 січня 2018 р. перетин кордону з країн, які становлять ризики для України, буде можливий за біометричними паспортами. Або в тих, у кого їх немає, мають бути зафіксовані біометричні дані на кордоні.

Водночас Рада національної безпеки і оборони України доручила КМУ в місячний строк забезпечити здійснення за участю СБУ комплексних заходів щодо посилення контролю за в’їздом в Україну, виїздом з України іноземців, у т. ч. громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, додержанням ними правил перебування на території України. Уряду доручено також вжити заходів щодо удосконалення законодавства стосовно порядку реєстрації місця проживання/перебування на території України іноземців, у т. ч. громадян Російської Федерації, та осіб без громадянства, які походять з держав міграційного ризику або в’їхали в Україну з території таких держав. Згідно з Указом КМУ має оновити перелік держав міграційного ризику, зокрема внести до нього Російську Федерацію. Уряд також має опрацювати у двомісячний строк питання щодо механізму та етапності запровадження попереднього електронного повідомлення іноземцями та особами без громадянства щодо в’їзду в Україну; здійснення в’їзду в Україну та виїзду з України іноземцями, в т. ч. громадянами Російської Федерації, за закордонними паспортами, що містять безконтактний електронний носій.

Указом № 256/2017 також встановлено тримісячний строк для вжиття заходів щодо створення в установленому порядку та забезпечення функціонування центрів надання адміністративних послуг поблизу місць розташування контрольних пунктів в’їзду-виїзду.

 

0