Який розмір добових для водія в разі закордонного відрядження

Водій вантажного автомобіля їде в закордонне відрядження. Виїжджає з місця завантаження 31.07.2023 р., а кордон перетинатиме 01.08.2023 р. орієнтовно о 2 год. ночі. У якому розмірі йому виплачувати добові за 31 липня і 01 серпня?


Це питання підприємство має право вирішити на власний розсуд. Один з наших передплатників, в якого ми цікавилися цим питанням, в аналогічних ситуаціях до 00.00 год. (тобто за 31 липня) добові виплачує як для відряджень по Україні, а в день перетину кордону (тобто за 01 серпня) — як для відряджень за кордон.

Як відомо, питання направлення працівників у відрядження так званими небюджетними підприємствами мають бути врегульовані в локальних положеннях чи інструкціях про відрядження. Розроблюють їх на основі Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 13.03.1998 р. № 59 (далі — Інструкція № 59), дія якої поширюється лише на підприємства, установи та організації, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за бюджетні кошти (далі — бюджетні підприємства). І для бюджетних підприємств пп. «б» пп. 16.2 п. 16 розділу III Інструкції № 59 питання виплати добових за такий «перехідний» день відрядження врегульовано так.  

Якщо відряджений, перебуваючи в дорозі до іноземних держав або повертаючись з відповідної держави, має пересадку на інший транспортний засіб або зупинку в готелі (мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України, то відшкодування витрат на відрядження за період проїзду територією України здійснюється в порядку, передбаченому для службових відряджень у межах України.

При цьому добові витрати з дня останньої пересадки на інший транспортний засіб (вибуття з готелю, мотелю, іншого житлового приміщення) на території України під час прямування у відрядження за кордон і до дня першої пересадки на інший транспортний засіб (зупинки в готелі, мотелі, іншому житловому приміщенні) на території України (включно) під час повернення в Україну відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон. У разі якщо день вибуття у відрядження або день прибуття відрядженого працівника до місця постійної роботи збігається з днем вказаної пересадки (зупинки), добові витрати за відповідні день вибуття або день прибуття відшкодовуються за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

У разі відсутності такої пересадки (зупинки) добові витрати відшкодовуються за кожний день відрядження, включаючи день вибуття та прибуття, — за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

Водій автомобіля, зрозуміло, пересадку на інший транспортний засіб не здійснює і, як правило, зупинку в житлових приміщеннях також. Тому за «відсутності такої пересадки (зупинки)» добові за 31 липня можна виплачувати за нормами, встановленими для відряджень за кордон. Але відсутність «такої пересадки (зупинки)» можна трактувати і як таку, що вони не стосуються прямування за кордон автомобілем, тому що хоч і може йтися про зупинку в місцях проживання (вибуття з них), але немає пересадки на інший транспортний засіб. Тому можна до 00.00 год. 01 серпня виплачувати добові як за нормами, встановленими для відряджень по Україні, а вже після 00.00 год. 01 серпня — за нормами, встановленими для відряджень за кордон.

Тому й кажемо: це питання належить до компетенції роботодавця.




🍁 KadrEX   🍁 facebook  🍁 youtube  🍁 telegram

0