Як забезпечити працівникам належний захист під час і після виходу з карантину

Головне управління Держпраці у Київській області пояснює, що якщо людям, які повертаються до роботи, не забезпечити належного захисту, на нас може очікувати друга хвиля пандемії. Про це попереджає й Міжнародна організація праці (далі — МОП).

У той час як у країнах світу дедалі гучніше лунають вимоги послабити обмеження, спрямовані на ізоляцію громадян, МОП звернулася до їх урядів із закликом вжити заходів для профілактики й контролю за поширенням вірусу COVID-19 на робочих місцях, причому зробити це в активній взаємодії та діалозі з організаціями профспілок і роботодавців.

Усім роботодавцям необхідно провести оцінку ризиків і завчасно забезпечити на своїх підприємствах найсуворіше дотримання правил охорони праці для того, щоб звести до мінімуму небезпеку зараження працівників COVID-19, наголошує МОП.

Якщо такий контроль не буде забезпечений, країни ризикують зіштовхнутися з повторним спалахом вірусної інфекції. Вживаючи необхідних заходів, можна мінімізувати ризик другої хвилі інфекції на робочих місцях.

Протидія загрозі має будуватися з урахуванням конкретних потреб тих, хто працює на передньому краї боротьби з пандемією. До них належать працівники охорони здоров’я, молодший медичний персонал, лікарі, працівники рятувальних служб, а також ті, хто працює на підприємствах роздрібної торгівлі продуктами харчування й займається прибиранням приміщень.

МОП закликає також звернути особливу увагу на найбільш вразливі категорії працівників і підприємств, зокрема тих, хто працює в неформальній економіці, трудових мігрантів, домашніх працівників. Заходи, спрямовані на захист цих категорій працівників, повинні, крім іншого, включати навчання та практичну підготовку в галузі охорони праці, постачання необхідними засобами індивідуального захисту, доступ до державних медичних послуг, забезпечення альтернативних джерел засобів до існування.

Щоб гарантувати безпечне відновлення роботи та уникнути її нових перебоїв, МОП рекомендує точно ідентифікувати та оцінити небезпеку зараження на всіх виробничих процесах і продовжувати робити це в міру повернення до роботи, а також вжити заходів щодо запобігання ризикам з урахуванням особливостей кожного сектора, кожного робочого місця та категорій працівників.

Такі заходи можуть включати:

  • скорочення фізичних контактів між працівниками, підрядниками, клієнтами та відвідувачами, а в разі, коли такі контакти все ж мають місце, дотримання необхідної дистанції;
  • забезпечення більш ефективної вентиляції робочих приміщень;
  • постійне чищення поверхонь, забезпечення чистоти та гігієни приміщень, організація необхідних умов для миття рук і дезінфекції;
  • у необхідних випадках безкоштовне забезпечення працівників засобами індивідуального захисту;
  • забезпечення умов для ізоляції ймовірно інфікованих і відстеження всіх їх контактів;
  • забезпечення психологічної підтримки персоналу;
  • забезпечення навчання, підготовки та наявності інформаційних матеріалів з охорони праці, в т. ч. які стосуються дотримання особистої гігієни та використання на робочих місцях необхідних засобів захисту, в т. ч. засобів індивідуального захисту.
0