Як уникнути подвійної сплати ЄСВ

Головне управління ДПС у Київській області на своєму сайті інформує, що платниками ЄСВ є підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, та фізичні особи — підприємці (ФОП), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань (далі — ЄДР).

Взяття на облік юридичних осіб (їх відокремлених підрозділів) та ФОП, відомості щодо яких містяться в ЄДР, як платників ЄCВ підтверджується випискою з ЄДР, яка надсилається (видається) цим юридичним особам (відокремленим підрозділам) та ФОП у порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 р. № 755-ІV.

Відомості з ЄДР надаються за допомогою програмних засобів ведення цього реєстру у паперовій або електронній формах, що мають однакову юридичну силу та містять обов’язкове посилання на ЄДР, окрім документів, що містяться в реєстраційній справі й надаються у паперовій формі. Відомості, які містяться в ЄДР, надаються, зокрема у вигляді виписки.

Для уникнення подвійного нарахування ЄСВ ФОП, який виконує роботи (надає послуги) відповідно до укладених цивільно-правових договорів, повинен надати суб’єкту господарювання копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію (виписку з ЄДР, в якій зазначаються основні види діяльності).

 

►Від редакції.
Про те, які документи ФОП має надати юридичній особі, щоб уникнути подвійної сплати ЄСВ, читайте в журналі «Заробітна плата» № 6/2020.

0