Як називати посаду керівника бухгалтерської служби бюджетної установи — Мінсоцполітики

Однією із форм ведення бухобліку на підприємстві, в установі, організації є створення бухгалтерської служби (структурного підрозділу: управління, відділ, сектор тощо) на чолі з головним бухгалтером або внесення до штату підприємства (установи, організації) посади бухгалтера. Яку ж назву повинен мати цей підрозділ та яке найменування посади у його керівника? Відповідає Мінсоцполітики у листі.

В бюджетних установах бухгалтерська служба утворюється як самостійний структурний підрозділ, вид якого залежить від обсягу, характеру та складності бухгалтерської роботи, — департамент, управління, відділ, сектор або в бюджетній установі вводиться посада спеціаліста, на якого покладається виконання обов'язків бухгалтерської служби. Це передбачає Типове положення про бухгалтерську службу бюджетної установи.

У Національному класифікатор України ДК 003:2010 «Класифікатор професій» вміщено базові назви посад «Начальник відділу», «Завідувач відділу», «Завідувач сектору» тощо, які застосовуються в центральних органах виконавчої влади з кодом 1229.1, місцевих органах державної влади та місцевого самоврядування з кодом 1229.3, а також на підприємствах, в установах та організаціях із кодом 1229.7.

Допускається застосування подвійної назви посади, наприклад, «Начальник управління — головний бухгалтер», «Начальник відділу — головний бухгалтер», «Начальник сектору — головний бухгалтер», «Завідувач відділу — головний бухгалтер», «Завідувач сектору — головний бухгалтер».

Перша складова назви визначає рівень, функції управління та керівництва у структурі відповідної установи, а друга — функціональну діяльність. Якщо працівник займає посаду, що має подвійну назву, посадовий оклад визначається за першою назвою.

У Класифікаторі професій міститься професійна назва роботи «Спеціаліст-бухгалтер» із кодом 2419.3, яка належить до професійного угрупування «Професіонали державної служби», для якої передбачено кваліфікаційні категорії: «Головний спеціаліст — бухгалтер», «Провідний спеціаліст — бухгалтер», «Спеціаліст (I, II категорії) — бухгалтер».

Таким чином, якщо у бюджетній установі не утворюється бухгалтерська служба, до штатного розпису вводиться посада спеціаліста-бухгалтера певної категорії, яка враховує обсяг, характер і складність бухгалтерської роботи.

Як зазначає Казначейство: законодавством не передбачено такої форми організації бухгалтерського обліку на підприємстві, як введення до штату підприємства посади головного бухгалтера без створення бухгалтерської служби.

0