Як ФОПу сплачувати аліменти

Підприємець надає послуги в ІТ-сфері, є платником єдиного податку третьої групи за ставкою 5 %. За рішенням суду з його доходу утримуються аліменти в розмірі 1/4 заробітку (доходу), але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку й не більше 10 прожиткових мінімумів на дитину відповідного віку та до досягнення дитиною повноліття. З якого доходу ФОПу сплачувати аліменти: з доходу, зазначеного в декларації, чи розраховувати із середньої зарплати за цією спеціальністю в регіоні?


Заборгованість за аліментами платника аліментів, який не працював на час виникнення заборгованості або є фізичною особою — підприємцем і перебуває на спрощеній системі оподаткування, або є громадянином України, який одержує заробіток (дохід) у державі, з якою Україна не має договору про правову допомогу, визначається виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Розмір заборгованості за аліментами обчислюється державним виконавцем, приватним виконавцем, а в разі виникнення спору — судом (ст. 195 Сімейного кодексу України).

Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим за 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з нормами ПКУ ФОП, який перебуває на спрощеній системі оподаткування, веде спрощений облік доходів та витрат і для таких осіб не передбачено визначення чистого доходу. Тобто в разі подання декларації про доходи особами, що обрали спрощену систему оподаткування, розділ «Витрати» залишається незаповненим, а всі кошти, що надійшли на їх рахунки, вважаються виручкою.

Тому якщо на рахунок ФОП надійшло за місяць, наприклад, 20 000,00 грн, з них сплачено єдиний податок у сумі 1000,00 грн, то 19 000,00 грн слід вважати доходом, з якого ФОП має сплатити аліменти в сумі 4750,00 грн (19 000,00 × 0,25). 

 




🍁 KadrEX   🍁 facebook  🍁 youtube  🍁 telegram

0