Внесено зміни та доповнення до Положення про ведення касових операцій

Постановою НБУ від 07.05.2020 р. № 59 внесено зміни та доповнення до Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні. Змін багато, вони незначні, частина з них набирає чинності з 1 липня, частина — з 1 серпня, але їх суть полягає у спрощенні кількох касових операцій.

Як повідомляє НБУз 01.08.2020 р. держателям електронних платіжних засобів (наприклад, платіжних карток) стане простіше отримувати готівку з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують РРО (з відповідною реєстрацією). Для цього Національний банк удосконалив порядок здійснення та обліку цих операцій. Така послуга сприятиме зменшенню тінізації економіки, подальшому розвитку безготівкового сегменту та зростанню фінансової інклюзії громадян загалом.

Національний банк передбачив також застосування суб’єктами господарювання поряд з паперовими електронних розрахункових документів та електронних фіскальних звітних чеків. НБУ ухвалив таке рішення відповідно до норм Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» та інших законів України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг».

Крім того, НБУ розширив можливості суб’єктів господарювання щодо здійснення операцій з переказу готівки в національній валюті через фінансові установи, які отримали ліцензію Національного банку на здійснення таких операцій. Відповідна норма діятиме з 01.07.2020 р.

0