Військовий облік жінки — медичного працівника

Чи підлягає військовому обліку медичний працівник, в т. ч. жінка, у якого не було військової кафедри і відсутній військовий квиток?

 


Будь-який працівник (чоловік) під час прийняття на роботу має надати військово-обліковий документ (без нього приймати на роботу заборонено). У цьому випадку не має значення, чи була військова кафедра в медичному закладі.

Відповідно до п. 21 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою КМУ від 30.12.2022 р. № 1487 (далі — Порядок № 1487), взяттю на персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа:

  • призовників віком від 16 (у рік досягнення 17-річного віку) до 27 років;
  • військовозобов’язаних та резервістів, які не досягли граничного віку перебування у запасі, у тому числі жінок, які мають медичну або фармацевтичну спеціальність, а також за власним бажанням жінок, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю, перелік яких затверджений Міноборони.

Жінки, які здобули освіту за медичною або фармацевтичною спеціальністю та не перебували на військовому обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (не отримували військово-обліковий документ) до затвердження цього Порядку, можуть працевлаштовуватися як невійськовозобов’язані до кінця 2026 р. (п. 51 Порядку № 1487).


 

Відповіді на запитання з вебінару
"Порядок № 1487. Військовий облік на підприємстві по-новому.
Детальний огляд усіх нововведень"

 


0