Виплата зарплати раз на місяць — Держпраці

Строки, періодичність виплати працівникам зарплати за першу половину місяця (авансу), а також її розмір, прописані у статті 115 КЗпП і статті 24 Закону України «Про оплату праці».

Держпраці у листі зазначає, що:

  1. У разі порушення строків виплати зарплати НЕ більше як за один місяць роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінзарплати (абзац восьмий частини другої ст. 265 КЗпП), незважаючи на періодичність (1–2 чи більше разів на рік) вчинення такого порушення.
  2. У разі встановлення порушення строків виплати зарплати більше як за один місяць роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу у трикратному розмірі мінзарплати (абзац третій частини другої ст. 265 КЗпП).
  3. У разі одночасної виплати працівникам зарплати та компенсації втрати частини зарплати у зв'язку з затримкою термінів її виплати, то підстав для звільнення суб'єктів господарювання від відповідальності за несвоєчасну та не у повному обсязі виплату зарплати згідно із статтею 265 КЗпП не передбачено.
  4. У разі виплати заробітної плати раз на місяць (непроведення авансових виплат) роботодавці несуть відповідальність у вигляді штрафу у розмірі мінзарплати (абзац восьмий частини другої ст. 265 КЗпП).
0