Виплата авансу в неповному розмірі — Мінсоцполітики

Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колдоговором або нормативним актом роботодавця, погодженим із виборним органом первинної профспілки чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а якщо таких органів немає — представниками, обраними й уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Цього вимагає стаття 115 КЗпП.

На жаль, Мінсоцполітики та Держпраці розходяться у своїх позиціях щодо розміру штрафу за таке порушення.

Мінсоцполітики у листі відсилає до абзацу третього частини другої статті 265 КЗпП, за якою передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, як за виплату зарплати не в повному обсязі.

Натомість Держпраці у листі підсумовує, що порушення вимог частини третьої статті 115 КЗпП щодо розміру зарплати за першу половину місяця не менше оплати за фактично відпрацьований час із розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника є мінімальною державною гарантією.

За недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці відповідно до абзацу четвертого частини другої статті 265 КЗпП накладається штраф на роботодавців у десятикратному розмірі мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

 

0