Виліт з України відтепер став платним

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України повідомляє про ухвалення Закону України «Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння державних зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України».

Згаданим Законом врегульовано питання сплати державних зборів із суб'єктів авіаційної діяльності за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України. Зокрема, Повітряний кодекс України доповнено ст. 121 такого змісту:

«Стаття 121. Особливості справляння і ставки державного збору за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та державного збору за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України.

  1. Державний збір за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та державний збір за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України, — це обов’язкові неподаткові платежі до Державного спеціалізованого фонду фінансування загальнодержавних витрат на авіаційну діяльність та участь України у міжнародних авіаційних організаціях, що справляються з авіаперевізників у порядку, визначеному цим Кодексом.
  2. Державний збір за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та державний збір за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України, не справляються в разі здійснення:
  • перевезень вищих посадових осіб та офіційних делегацій України та інших держав;
  • перевезень товарів гуманітарної допомоги з/до України згідно з актами Кабінету Міністрів України;
  • польотів, пов’язаних із забезпеченням проведення робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарних авіарейсів (у тому числі перевезень тіла (останків, праху) померлого);
  • перевезень пасажирів, які належать до категорії осіб, звільнених від сплати зборів згідно із законом;
  • перевезень дітей віком до двох років;
  • перевезень транзитних пасажирів.

До Повітряного кодексу України також внесено інші зміни. Проєкт Закону зареєстровано за № 2424.

0