Виконання обов’язків лісорубів неприпустимо за ЦПД — тільки за трудовим договором

    Інспектори Управління Держпраці у Закарпатській області повідомляють, що приватний підприємець з Іршавщини прийняв на роботу, доручивши виконувати обов’язки із заготівлі та трелюванню лісу, двох місцевих жителів.

    Він уклав з дроворубами цивільно-правові угоди. Посадовці контролюючого органу встановили також, що вказані працівники до початку виконання робіт пройшли інструктажі за посадою «лісоруб» — це підтверджують записи в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці. Водночас обидва лісоруби пройшли навчання у ТОВ «Закарпатський навчальний центр підготовки і перепідготовки кадрів».

    Оскільки заготівля та трелювання лісу є основним видом діяльності вказаного суб’єкта господарювання і належать до робіт з підвищеною небезпекою, а п. 15.3.1 Правил охорони праці для працівників лісового господарства та лісової промисловості вимагає від роботодавця залучати до звалювання дерев на усіх рубках лісу тільки постійних працівників, котрі пройшли необхідну професійну підготовку, то це дало підстави стверджувати, що ФОП підмінив трудові договори цивільно-правовими. Фактично працівники, які виконували обов’язки лісорубів, були допущені до роботи без оформлення трудового договору та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу.

    Отож на підставі абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП та відповідно до інших законодавчих документів в Управлінні Держпраці у Закарпатській області була винесена постанова про накладення на підприємця штрафу у розмірі понад 250 тис. грн.

 

0