Відсторонення від роботи працівника, який вчинив крадіжку

Працівник під слідством, вчинив крадіжку з підприємства комплектуючих на велику суму. Однак правоохоронними органами не затриманий і хоче працювати надалі. Проте керівник та інші працівники не хочуть, щоб він працював. Можна його відсторонити від роботи, щоб не нараховувати зарплату?


 

На жаль, КЗпП реакції 1971 р. надійно захищає право на працю й таких працівників. Тому ситуація не має прямого вирішення.

У ст. 46 КЗпП встановлено, що відсторонення працівників від роботи роботодавцем допускається в разі: появи на роботі в нетверезому стані, у стані наркотичного або токсичного сп'яніння; відмови або ухилення від обов'язкових медичних оглядів, навчання, інструктажу і перевірки знань з охорони праці та протипожежної охорони; в інших випадках, передбачених законодавством.

Серед цих «інших випадків, передбачених законодавством» може бути й випадок, що розглядається. Але роботодавцю не надано права самостійно відсторонювати від роботи працівника, який перебуває під слідством.

Відсторонення від посади здійснюється на підставі рішення слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження на строк не більше двох місяців. З клопотанням про відсторонення від посади може звернутися прокурор або слідчий за погодженням з прокурором (ст. 154, 155 КПК).

Звільнення з роботи відповідно до п. 8 частини першої ст. 40 КЗпП можливе в разі вчинення за місцем роботи викрадення (в т. ч.) майна роботодавця, але за наявності вироку суду, що набрав законної сили, чи постанови органу, до компетенції якого входить накладення адміністративного стягнення.


ЗАПРОШУЄМО ВСІХ КАДРОВИКІВ ПРИЄДНАТИСЯ ДО НАС В TELEGRAM

0