Відшкодування ФСС з ТВП оплати тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця

Виплата страхувальниками-роботодавцями матеріального забезпечення застрахованим особам за рахунок власних коштів із подальшим відшкодуванням (погашенням цих витрат) ФСС з ТВП чинним законодавством не передбачена.

Про це нагадали фахівці Харківського обласного відділення Фонду та наголосили, що підставою для фінансування страхувальників робочими органами Фонду є оформлена за встановленим зразком заява-розрахунок, яка містить інформацію про нараховані застрахованим особам суми матеріального забезпечення за їх видами.

Страхувальник-роботодавець відкриває окремий поточний рахунок для зарахування страхових коштів у банках у порядку, установленому Національним банком України. Кошти Фонду, що надходять на зазначений рахунок, обліковуються на окремому субрахунку.

Страхові кошти, зараховані на окремий поточний рахунок у банку, можуть бути використані страхувальником винятково на надання матеріального забезпечення та соціальних послуг застрахованим особам.

Відповідно до ч. 6 ст. 15 Закону № 1105, у разі порушення порядку використання страхових коштів роботодавці відшкодовують Фонду в повному обсязі неправомірно витрачену суму страхових коштів і сплачують штраф у розмірі 50 % такої суми.

Окрім того, до порушників застосовується адміністративна відповідальність відповідно до ст. 165 прим. 5 КпАП, а саме — штраф у розмірі від 136 грн до 255 грн, за повторне порушення протягом року — від 170 до 340 грн.

0