Відпустка без збереження заробітної плати з ініціативи роботодавця — Держпраці

ГУ Держпраці у Дніпропетровській області наголосило, що Закон  про відпустки містить дві норми, які регламентують надання працівнику відпустки без збереження зарплати, але  жодна з них не дає змоги примусово відправити працівника відпочивати. За це роботодавцю загрожує серйозне покарання.

Такими безоплатними відпустками є :

  • відпустки,які надають працівникам в силу суб’єктивного права, що належить їм за законом, тобто в обов’язковому порядку (ст. 25 Закону про відпустки); 
  • відпустки, що надаються за погодженням сторін, тобто роботодавця і працівника (ст. 26 Закону про відпустки).

Кожну з цих відпусток надають лише за бажанням працівника, а не з ініціативи роботодавця. А примусове відправлення працівників у відпустки без збереження зарплати — грубе порушенням законодавства про працю.

Нагадаємо: такий же висновок свого часу озвучувало Мінсоцполітики у листі: «примусове відправлення працівників у відпустки без збереження заробітної плати є грубим порушенням законодавства про працю, за що роботодавця в установленому порядку має бути притягнено до відповідальності».

Словосполучення «грубе порушення» у цьому випадку відіграє надважливу роль. Адже саме за грубе порушення законодавства про працю передбачена кримінальна відповідальність (ст. 172 ККУ): штраф до 50 нмдг (до 850 грн) або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або виправними роботами на строк до двох років.

 

0