Відповідальність за неправильне ведення військового обліку

Які будуть наслідки, якщо не вести військового обліку?  Які наслідки можливі, якщо прийняти на роботу особу без військового квитка або якщо вона не стала на військовий облік?


Стаття 210-1 КУпАП охоплює всі порушення, яких припускаються посадові особи підприємств, установ, організацій щодо порядку ведення військового обліку.

Штраф за порушення порядку ведення військового обліку в особливий період — від 5100 до 8500 грн. Він накладається керівником відповідного ТЦК та СП.

Такий самий адмінштраф (від 5100 до 8500 грн) накладається й у разі прийняття на роботу працівників без надання ними військово-облікових документів. До речі, у цьому випадку також маємо порушення норм частини другої ст. 24 КЗпП.

Також передбачена й кримінальна відповідальність, зокрема за перешкоджання законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань (ст. 114-1 ККУ). Такий злочин в особливий період карається позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років.

Якщо порушення має зумисний та систематичний характер, на думку юристів, неведення військового обліку чи його порушення теж можуть кваліфікувати як такий злочин (особливо під час дії воєнного стану).

Але якщо на підприємстві взагалі не організовано ведення військового обліку і не визначено відповідальних, відповідальність покладається саме на керівника.


 

Відповіді на запитання з вебінару


"Порядок № 1487. Військовий облік на підприємстві по-новому.
Детальний огляд усіх нововведень"

 


0