Відмінності контракту від звичайного трудового договору — Держпраці

    Серед договорів, які безпосередньо впливають на факт виникнення трудових правовідносин, особливе місце займає контракт.

    Контракт — це угода, що має законну силу, між двома та більше сторонами про вчинення чи невчинення певних дій. Контракт є синонімом поняття «договір», що застосовується в цивільних, господарських, сімейних і трудових відносинах.

    Пояснення щодо укладання контракту із працівником наводить ГУ Держпраці у Полтавській області.

    Відмінність контракту від звичайного трудового договору полягає в такому:

  • контракт обов’язково укладається в письмовій формі;
  • у контракті можуть установлюватися додаткові (крім зазначених законодавством) підстави щодо його розірвання;
  • контракт має строковий характер;
  • у разі дострокового розірвання контракт має передбачати, зобов’язання власника або уповноваженого ним органу щодо компенсації моральної та матеріальної шкоди, заподіяної працівникові;
  • сфера застосування контракту визначається законами України.

    Для підвищення трудової а виконавської дисципліни сторони мають можливість установлювати додаткові заходи щодо взаємної відповідальності з одночасним наданням пільг і переваг, які мають бути зафіксовані в цьому контракті, що не буде розглядатися в контексті погіршення становища працівника порівняно з чинним законодавством України.

    Порядок укладання контрактів під час прийняття (наймання) на роботу працівників на підприємство, в установу, організацію незалежно від форми власності, виду діяльності та галузевої належності, а також щодо громадян, визначено Положенням про порядок укладання контрактів при прийнятті на роботу працівників. Відповідно до його пункту 3 прийняття (наймання) на роботу працівників через укладання з ними контракту власником або уповноваженим ним органом може відбуватися у випадках, прямо передбачених законами.

    Власник або уповноважений ним орган під час укладання контракту оформлює наказ (розпорядження) про прийняття працівника на роботу.

    Контракт набирає чинності з моменту його підписання або з дати, визначеної сторонами в контракті, і може бути змінений за згодою сторін, складеною в письмовій формі. Контракт може бути укладений як під час прийняття на роботу, так і згодом.

 

0