В Україні пропонують ввести нові правила «прописки»

Офіс реформи адміністративних послуг пропонує спростити процедуру реєстрації місця проживання.

Зараз в Україні люди повинні зареєструвати своє місце проживання протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації і прибутті на нове місце проживання.

Офіс реформи адміністративних послуг розробив законопроект, яким пропонує такі нововведення:

  • для реєстрації місця проживання вистачає подати онлайн або особисто тільки один документ — декларацію (зараз потрібно 4–5 документів і особисту присутність в органі або ЦПАП);
  • реєстрація здійснюється у момент звернення (зараз — день згідно із законом, від 15 хвилин до 10 днів на практиці);
  • скасувати довідки, що підтверджують місце проживання та склад сім'ї — усі органи, що мають право знати про місце проживання, отримають інформацію з Єдиної інформаційної системи (зараз такі довідки потрібно для 19 адміністративних послуг);
  • скасувати обов’язкове внесення відомостей у паспорт, поставити відмітку можна буде за бажанням особи;
  • власники (інші розпорядники) житла, батьки, органи опіки інформуються про реєстрацію.

В Офісі реформи адміністративних послуг  також звертають увагу на те, що перевіряти дані декларацій будуть винятково у випадках, передбачених законом. Відвідати особу перевіряючий зможе тільки за умови, якщо вона сама це ініціює. Перевіряючий на підставі методики ДМС і Мін'юсту визначить необхідність в особистому відвідуванні, якщо є досить інших доказів, щоб зробити висновки про проживання. Відвідування у більшості випадків зведеться до того, що особа продемонструє свій доступ у житло, тобто у присутності перевіряючого відкриє двері й увійде до житла.

Штрафів за проживання не за місцем реєстрації законопроект не передбачає.

Проект закону передбачає штраф у розмірі 1700 грн за подання помилкових відомостей для реєстрації місця проживання (тобто за бажання зареєструватися там, де особа фактично не проживає).

Також проект передбачає штраф у розмірі 340–850 грн за проживання громадян без реєстрації місця проживання більше 90 календарних днів після зняття з попереднього місця реєстрації.

Офіс реформи адміністративних послуг закликає до громадського обговорення проекту.

 

0