Уряд затвердив законопроєкт «Про працю»

Пресслужба Мінекономіки на офіційному сайті повідомляє, що 27 грудня Уряд схвалив законопроєкт про підвищення зайнятості населення, розроблений фахівцями Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Він має на меті підвищити офіційну зайнятість та рівень зарплат у країні, а також на практиці реалізовує урядову реформу ринку праці.

Розробка нового закону була на часі, адже КЗпП давно не захищає працівників. Чинний документ датований 1971 роком, тому не передбачає офіційної фіксації сучасних форм праці — фрілансу, дистанційної, домашньої або тимчасової роботи та ін. Через відсутність законодавчого регулювання альтернативою для багатьох різновидів сучасних трудових відносин стала нелегальна зайнятість. Тому зростає робота в тіні, зарплати «в конвертах», складність у пошуку роботи, фактична відсутність захисту працівників приватного бізнесу.

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, законопроєкт дасть змогу збалансувати ринок робочої сили, вивести з тіні зарплати та пришвидшити економічне зростання.

«Регулювання сфери праці нарешті буде приведено до реалій та відображатиме сучасні відносини роботодавець – працівник. Водночас ми захищаємо українців та створюємо умови для підвищення конкуренції між роботодавцями, а отже, підґрунтя для зростання заробітних плат», — наголосив міністр.

Наведемо п’ять основних переваг, які стануть можливими завдяки новому законодавству про зайнятість:

  • збереження та розширення соціальних прав та гарантій працівників шляхом легалізації праці;
  • збільшення кількості легальних робочих місць;
  • забезпечення рівних можливостей чоловіків та жінок у сфері праці;
  • підвищення доходів працівників; 
  • гармонізація законодавства з ЄС.

Підготовка законопроєкту тривала з вересня поточного року. До обговорення і внесення пропозицій були залучені галузеві асоціації працівників, представники великого та малого бізнесу, а також профспілкових організацій. Закон набуде чинності через шість місяців після розгляду та ухвалення парламентом. Ще протягом року діятиме так званий перехідний період. За цей час відбудеться адаптація трудових відносин і кадрових документів до нововведень.

0