Умови, від яких залежить зростання рівня пенсій — Рева

    Міністр соціальної політики України Андрій Рева розповів в інтерв'ю журналістам про умови, від яких залежить зростання рівня пенсій громадян.

    За словами урядовця, єдине природнє джерело надходжень для проведення виплат пенсій це сплата ЄСВ власниками підприємств за своїх працівників, а намагання відділити ці два процеси продиктовані виключно небажанням «тіньовиків» сплачувати податки та забезпечувати законні права працівників.

    «Персонал 75 відсотків приватних підприємств отримує заробітну плату 3723 гривні, а 84 тисячі керівників приватних підприємств декларують зарплати на рівні 3723 гривні. Із 22 мільйонів працездатного населення ЄСВ сплачують 12 мільйонів, а офіційно працюють 16... Але спробуйте прийти з перевіркою на підприємство, і одразу почуєте «бізнес душать». Ми запропонували, щоби ці 84 тисячі керівників підприємств заплатили ЄСВ на виплату пенсій не з мінімальної зарплати, а з подвійної ставки, їм кожному в місяць потрібно буде доплатити пенсіонерам 1000 гривень, але що ми чуємо? — «в тінь підемо, це аморально». Я вважаю, що аморально це пенсія півтори тисячі гривень. І, якщо ми хочемо чесно дивитися в очі людям, які сьогодні отримують мізерні пенсії, то маємо зробити все для боротьби зі схемами ухилення від сплати ЄСВ», — наголосив Міністр.

    Він також розповів про суттєвий опір, який чиниться наразі розробленому законопроекту для боротьби зі схемами мінімізації сплати ЄСВ для виплат пенсій українським громадянам.

    «У 2016 році розмір ставки ЄСВ Верховною Радою було знижено з 38 до 22 %, і, фактично, пенсіонери заплатили великому бізнесу 65 мільярдів гривень. Але ми не можемо повернути ставку ЄСВ, бо не можна двічі увійти в одну річку, та й  не потрібно цього робити. Тому, коли ми говоримо про те, що потрібно робити для отримання ресурсу на збільшення пенсій, то ці ресурси є — це тіньова економіка. І нами розроблений законопроект по ЄСВ, що його в штики сприйняла наша «прогресивна громадськість», для якої  власний егоїзм є більш важливим, ніж гуманізм», — пояснив Андрій Рева.

    Як повідомлялося, Міністерство соціальної політики розробило проект Закону для стабілізації пенсійної системи та забезпечення соціальної справедливості, який було ухвалено на засіданні Уряду 14 листопада 2018 р.

 

0