У Верховній Раді зареєстрований законопроект щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників

У Верховній Раді зареєстрований проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо регулювання та легалізації зайнятості домашніх працівників» (№ 3734).

Законопроектом вносяться зміни до Кодексу законів про працю України та Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Визначається, що:

  • домашня праця — спрямована на обслуговування домашнього господарства (сім’ї) робота, що виконується особою віком від 16 років на підставі трудового договору більше 80 годин на місяць.
  • у трудовому договорі для домашнього працівника від 18 років може бути зазначено випробувальний строк тривалістю не більше ніж один місяць.
  • трудовий договір може бути розірвано в будь-який час за домовленістю сторін за умови попередження про це не менш як за два тижні.
  • особливості регулювання домашньої праці визначаються умовами трудового договору. При цьому гарантії щодо зайнятості, часу відпочинку, оплати праці, охорони праці, праці жінок, молоді, інвалідів надаються в порядку, передбаченому законодавством про працю.

З метою створення умов для поступової легалізації зайнятості даної категорії працюючих передбачена можливість добровільної сплати домашнім працівником внесків на соціальне та пенсійне страхування.

0