Трудовий контракт: роз’яснює Мінсоцполітики

Законодавство надає можливiсть працiвникам реалiзовувати своє право на працю через укладення трудового договору про роботу на пiдприємствi, в установi, органiзацiї або з фiзичною особою у виглядi контракту.

Вiдповiдно до частини третьої ст. 21 КЗпП особливою формою трудового договору є контракт, у якому строк його чинностi, права, обов’язки i вiдповiдальнiсть сторiн (у т. ч. матерiальна), умови матерiального забезпечення й органiзацiї працi працiвника, умови розiрвання договору, в тому числi дострокового, можуть установлюватися угодою сторiн.

Пунктом 24 Положення № 170 визначено, що за два мiсяцi до закiнчення строку чинностi контракту за угодою сторiн його може бути продовжено або укладено на новий строк.

Таким чином, працiвник та власник або уповноважений ним орган за два мiсяцi до закiнчення контракту повиннi разом ухвалити рiшення щодо продовження трудових вiдносин.

Продовження чинного контракту означає, шо ранiше укладений контракт залишається чинним, але його термiн продовжується.

Продовжується контракт зазвичай на термiн, на який його було укладено ранiше.

Про продовження контракту може бути зазначено в самому контрактi.

Для продовження контракту оформлюється додаткова угода до контракту, в якiй слiд зазначити, що контракт продовжується на конкретний термiн.

Якщо контракт продовжується, власник або уповноважений ним орган:

  • складає додаткову угоду до контракту;
  • видає наказ (розпорядження) про продовження контракту та ознайомлює з ним працiвника.

Видавати наказ (розпорядження) про внесення змiн до наказу (розпорядження) про прийняття на роботу працiвника, який було видано пiд укладання самого контракту, непотрiбно.

У разi продовження контракту трудовi вiдносини мiж працiвником i власником або уповноваженим ним органом не припиняються.

Запис до трудової книжки працiвника про продовження контракту не вноситься.

Контракт також може бути переукладено на новий строк. Пiсля закiнчення попереднього контракту укладається новий контракт. Зазвичай, новий контракт укладається вже наступного дня пiсля звiльнення.

У разi закiнчення строку попереднього контракту трудовi вiдносини мiж працiвником i власником або уповноваженим ним органом припиняються.

У разi закiнчення строку попереднього контракту та одночасного укладення нового контракту працiвник звiльняється з роботи та приймається на роботу знову.

Якщо контракт переукладається на новий строк, то власник або уповноважений ним орган:

  • видає наказ (розпорядження) про припинення трудового договору (контракту);
  • уносить запис до трудової книжки працiвника;
  • проводить остаточний розрахунок з працiвником;
  • видає наказ (розпорядження) про прийняття на роботу працiвника;
  • уносить запис до його трудової книжки.

У разi переукладення контракту на новий строк до трудової книжки працiвника спочатку вноситься запис про його звiльнення, а потiм запис про прийняття на роботу на умовах контракту.

Про припинення контракту до трудової книжки працiвника слiд внести, наприклад, такi записи: «Звiльнено у зв’язку iз закiнченням строку контракту, п. 2 ч. 1 ст. 36 КЗпП України» або «Звiльнено за угодою сторiн, п. 1 ч. 1 ст. 36 КЗпП України»; «Звiльнено у зв’язку з хворобою, ст. 39 КЗпП України».

0