ТОП-4 найпоширеніших порушень трудового законодавства — Держпраці

    Держпраці вказала на найпоширеніші порушення щодо працевлаштування працівників.

    Відповідно до розпорядження КМУ № 649-р ГУ Держпраці у Херсонській області спільно з представниками фіскальної служби, Пенсійного фонду та Національної поліції з 5 жовтня 2018 р. розпочато комплексні заходи, спрямовані на детінізацію зайнятості та доходів населення.

    Не зважаючи на те, що роботодавцям надавався місяць на оформлення працівників і ліквідацію інших порушень з питань праці, в ході інспекційних відвідувань інспекторами виявляються офіційно неоформлені працівники.

    Одне з поширених порушень трудового законодавства — відстрочення оформлення трудових відносин або неналежне їх оформлення.

    Так, фахівці ГУ Держпраці у Херсонській області визначають ряд найпоширеніших порушень трудового законодавства під час прийняття на роботу, а саме:

    1) Роботодавець пропонує пройти випробувальний термін без оформлення трудових відносин

    Причому працівнику пропонується попрацювати безкоштовно чи за плату, значно меншу, ніж для інших працівників (зрозуміло, що йдеться про оплату «в конверті», виплата якої залежить винятково від сумління роботодавця). Така позиція роботодавця є протиправною, оскільки прийняття на роботу з випробуванням означає укладення трудового договору, з моменту початку роботи починає нараховуватися страховий стаж, а працівник отримує всі належні трудові права, включно з правом на повноцінну оплату праці. Єдиною суттєвою відмінністю є те, що працівника може бути звільнено як такого, який не пройшов випробування, але це не скасовує ні стажу, ні оплати праці за період випробування.

    2) Термін випробування

    Законодавство встановлює, що строк випробування не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням із відповідним комітетом профспілки, — шести місяців, якщо інше не встановлено законодавством (ст. 27 КЗпП).

    3) Роботодавець пропонує пройти стажування

    ГУ Держпраці наголошує, що потрібно розрізняти такі поняття, як термін випробування та стажування, оскільки стажування проводиться до початку прийому на роботу, а випробування — у процесі роботи. Трудове законодавство визначає стажування як навчання на виробництві. Згідно із законодавством, стажування може бути запропоновано лише особам, які претендують на зайняття певної посади й потребують практичного досвіду, закріплення теоретичних знань на практиці.

    4) Роботодавець пропонує працювати без оформлення трудових відносин

    Це грубе порушення трудового законодавства.

0