Термін стягнення Фондом в судовому порядку штрафу за невиконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю

За змістом статті 20 Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні» адміністративно-господарські санкції за недотримання нормативу робочих місць для працевлаштування осіб з інвалідністю сплачуються (нараховуються, застосовуються) підприємствами самостійно до 15 квітня року, наступного за роком, в якому відбулося порушення нормативу, встановленого частиною першою статті 19 Закону № 875.

На думку Верховного Суду України, саме з 16 квітня відповідного року у контролюючого органу виникає право на стягнення несплачених підприємством самостійно сум санкцій у судовому порядку. На ці правовідносини поширюється строк звернення до суду, встановлений статтею 99 КАС. Частина четверта статті 20 Закону № 875-ХІІ, за змістом якої до правовідносин із стягнення адміністративно-господарських санкцій, передбачених цим Законом, не застосовуються строки, визначені статтею 250 ГКУ, не має правового значення для вирішення судового пору, оскільки в останній нормі визначено строки застосування адміністративно-господарських санкцій, а не їх стягнення.

Про це йдеться в постанові ВСУ (Касаційного адміністративного суду) від 21 лютого 2018 р. у справі № 813/1897/17.

Відповідно до абзацу 2 частини другої статті 99 КАС (у редакції на час звернення до суду у розглянутій справі) для звернення до адміністративного суду суб'єкта владних повноважень встановлюється шестимісячний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня виникнення підстав, що дають суб'єкту владних повноважень право на пред'явлення передбачених законом вимог.

Згідно з актом від 23 січня 2017 р. під час проведення позапланової перевірки виявлено порушення, а саме: підприємство не подало щорічний звіт про зайнятість та працевлаштування інвалідів до відділення Фонду соціального захисту інвалідів за 2015 р. за своїм місцезнаходженням та не виконало норматив робочих місць, призначених для працевлаштування осіб з інвалідністю за 2015 р.

Підприємство зобов'язано було самостійно сплатити адміністративно-господарські санкції у строк до 15 квітня 2016 р., а тому саме з 16 квітня 2016 р. у Фонду соцзахисту інвалідів виникло право на стягнення несплачених самостійно підприємством сум санкцій у судовому порядку.

З огляду на це, шестимісячний строк звернення до суду закінчився 16 жовтня 2016 р. Однак Фонд звернувся до суду 23 травня 2017 р.

 

0