Строк давності для перевірок — роз’яснює Держпраці

Законодавством не встановлено строків давності на проведення перевірок органами Держпраці. Тож підприємство можуть перевірити без обмеження строком за будь-який період його діяльності.

Як відомо, більшість документів, що стосуються трудових відносин, мають зберігатися на підприємстві набагато довше, ніж усі інші.

Нормативно-правовим актом, який використовується усіма організаціями при визначенні строків зберігання документів, є Перелік типових документів, що створюються під час діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, підприємств та організацій, із зазначенням строків зберігання документів, затверджений наказом Мін’юсту від 12.04.12 р. № 578/5. Указані у ньому строки є мінімальними, скорочувати їх не можна (п. 1.7 Переліку № 578/5).

Реєстраційні журнали з кадрових питань, трудові договори, особові картки працівників мають зберігатися протягом 75 років (п. 121, 492, 499 Переліку № 578/5). Отже, перевірити можуть навіть те, що відбувалося протягом усієї діяльності підприємства.

За порушення вимог законодавства про працю та охорону праці посадова особа підприємства притягується, зокрема, до адміністративної відповідальності (ст. 41 КУпАП). У такому разі адмінстягнення накладається (ст. 38 КУпАП):

щодо разових порушень — протягом двох місяців із дня вчинення;

триваючих порушень — не пізніше як через два місяці з дня їх виявлення.

На жаль, законодавство не містить визначення поняття «триваюче правопорушення», але з роз’яснень держорганів випливає, що таким є правопорушення, яке можна виявити під час перевірки (воно відбувається тоді, коли йде перевірка). Порушення законодавства про працю, як правило, є триваючими.

Штрафи, передбачені ч. 2 ст. 265 КЗпП, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених гл. 27 Господарського кодексу. Тому на них не поширюються строки давності, установлені ст. 250 ГК, — 6 місяців із дня виявлення порушення. Інших строків давності законодавством не передбачено.

Отже, у цьому випадку за порушення норм КЗпП строку давності немає. Зверніть увагу на те, що штрафи, які накладаються згідно зі ст. 265 КЗпП, запроваджено з 01.01.2015 р. Отже, вони можуть застосовуватися лише до правопорушень, які вчинено після цієї дати, а також до триваючих правопорушень, вчинених до 01.01.2015 р. (лист Держпраці від 04.01.17 р. № 57/4.1/4.1-ДП-17).

 

0