Штраф за неповнолітніх «стажерів» — майже 400 тис. грн

За спробу замінити легальне працевлаштування «стажуванням» підприємцю доведеться сплатити майже 400 тис. грн штрафу.

Інспектори праці управління Держпраці у Хмельницькій області під час інспекційного відвідування на території дорожньо-транспортної компанії (м. Хмельницький) виявили працівників, які здійснювали завантажували та вивантажували деревину з бочок для випалення деревного вугілля, без оформлення трудових відносин.

З пояснень працівників з’ясували, що вони з 9 жовтня 2017 р. проходять стажування у ФОП. Трудовий договір не укладали, заяву на стажування не писали, трудові книжки не надавали, заробітну плату не отримували, оскільки проходять стажування працюючи з 9:00 до 17:00.

Відповідно до КЗпП не передбачено укладення між фізичною особою-підприємцем та найманим працівником договору на стажування та прийняття працівника на стажування.

З метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається, керівником може встановлюватись випробування. Відповідно до статті 26 КЗпП умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття цього працівника на роботу. У період випробування на таких працівників поширюється всі вимоги законодавства про працю.

Також у ході інспекційного відвідування з’ясовано, що підприємець не укладав трудовий договір у письмовій формі з неповнолітнім працівником. Чим порушено вимоги пункту 5 частини першої статті 24 КЗпП, у якій вказано, що «трудовий договір укладається, як правило, в письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим при укладенні трудового договору з неповнолітнім».

Не вівся спеціальний облік працівників, які не досягли 18 років, із зазначенням їхньої дати народження, як цього вимагає стаття 189 КЗпП. Порушено вимоги статті 191 КЗпП, у якій вказано, що «усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду».

За вказані порушення трудового законодавства фізична особа-підприємець тепер сплатить штраф на загальну суму 387 200 грн.

0