Штраф за неподання до ДФС повідомлення про прийняття на роботу — роз’яснює Держпраці

Оскільки подання повідомлення до органів ДФС про прийняття працівника на роботу — це одна з умов оформлення на роботу, то відповідальність за неподання повідомлення до ДФС та її територіальних органів така, як за порушення законодавства про працю, тобто адміністративна та фінансова.

Наприклад, є наказ про прийняття працівника на роботу, працівник проінформований про права, обов’язки, умови праці, ознайомлений із правилами внутрішнього трудового розпорядку, йому нараховується, виплачується заробітна плата, сплачуються внески, тобто роботодавець не забезпечив лише повідомлення територіального органу ДФС про прийняття працівника на роботу. У такому випадку вноситься припис. У разі невиконання вимог припису керівник несе адміністративну відповідальність, — складається протокол про адмінправопорушення за частинами першою чи другою статті 41 КУпАП, який направляється на розгляд до суду, та протокол за статтею 1886 КУпАП, який розглядається безпосередньо інспектором. Судом зазвичай виноситься штраф 510–1700 гривень, інспектором 850–1360 грн.

У разі невиконання вимог припису за не подання повідомлення до ДФС застосовуються санкції як за інші порушення законодавства про працю (абзац восьмий частини другої ст. 265 КЗпП). Так, суб’єкт господарювання можуть притягнути до відповідальності у вигляді фінансових санкцій (штрафу) у розмірі мінімальної заробітної плати — 3200 грн (з 1 січня 2017 р.).

Відповідно до абзацу другого частини другої статті 265 КЗпП штраф у 30-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення, застосовується лише за такі порушення:

  • фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);
  • оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;
  • виплату заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ і податків.

 

 

0