Штраф за неознайомлення з ПВТР

За інформацією Держпраці припатне підприємство на Рахівщині має сплатити штраф у розмірі 200 000 грн за неознайомлення працівників з правилами внутрішнього трудового розпорядку та інші порушення.

Перевірка Держпраці була ініційована Головою Рахівської ОДА. Окрім не ознайомлення з правилами внутрішнього трудового розпорядку, було виявлено, що декількох працівників звільнили, не виплативши їм компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки, порушивши вимоги ч. 1 ст. 83 КЗпП та ч. 1ст. 24 Закону України «Про оплату праці».

За результатами перевірки Управлінням Держпраці винесено постанову про накладення на підприємство штрафу в 9600 грн. При прийнятті на роботу працівники не були ознайомлені з правилами внутрішнього трудового розпорядку та колективним договором, що є порушенням ст. 29 КЗпП України і тягне за собою штраф у розмірі 3200 грн. І найголовніше, під час перевірки були виявлені працівники без трудової книжки: молода жінка з Рівного та хлопець з Івано-Франківська, з якими роботодавець офіційно не оформив трудових відносин.

І хоча директор підприємства та її представник заперечили факт використання найманої праці і навіть додали до матеріалів справи письмові заяви вказаних працівників та цивільно-правові договори, це явно суперечило наданим раніше поясненням та свідчило про ймовірне оформлення документів заднім числом. Такі аргументи не переконали посадових осіб Управління, а відтак на підприємство накладено штраф у розмірі 192 000 гривень. Загалом за усі правопорушення підприємству доведеться сплатити штраф у сумі понад 200 000 грн.

0